Jarenlang was het voor de meeste scholen gebruikelijk om aan het einde van groep 8 de Centrale Eindtoets van Cito af te nemen. Inmiddels zijn er echter ook andere, door het ministerie goedgekeurde, keuzes die de moeite van het onderzoeken waard zijn. Één van die toetsen is de ROUTE 8 eindtoets. De ROUTE 8 eindtoets is een digitale toets en om te bepalen of de ICT op uw school geschikt is voor de afnames wordt er in de weken voorafgaand aan de toets een stappenplan doorlopen. Indien er mogelijke problemen gesignaleerd worden dan wordt samen met de ontwikkelaar van de toets, A-VISION, naar een oplossing gezocht. Naast digitaal, is de ROUTE 8 eindtoets ook een adaptieve toets. Dit houdt in dat de vragen aangepast worden aan het functioneringsniveau van de leerling die de vragen maakt. Dit voorkomt dat de ene leerling te gemakkelijke, en de andere leerling te moeilijke vragen krijgt. De ROUTE 8 eindtoets is ontwikkeld om iedere leerling een passende eindtoets te bieden die voldoende uitdaging biedt zonder te frustreren, kortom: maatwerk!
De ROUTE 8 eindtoets neem ongeveer een dagdeel in beslag. Het is echter ook mogelijk om (voor individuele leerlingen) de onderdelen te verdelen over een langere periode. Leerlingen kunnen alleen inloggen tijdens schooltijden en de toets staat alleen open op de tijden die door school van te voren aangegeven zijn. Dit elimineert de kans op fraude.
Voor leerkrachten heeft een digitale eindtoets als voordeel dat het weinig extra werk met zich meebrengt. De leerlingen loggen in met hun persoonlijke inlogcodes en krijgen digitaal uitleg over het maken van de toets. De testbegeleiders hebben hun eigen account en kunnen zo in ‘real-time’ meekijken met de leerlingen. Ook de rapportages kunnen via deze accounts worden gedownload na afloop van de eindtoets.
De ROUTE 8 eindtoets geeft op basis van de resultaten van taal en rekenen een plaatsingsadvies voor de middelbare school. Een aanvulling hierop is er het facultatieve deel Functioneren. Hierbij worden de onderdelen werkhouding en zelfconcept in kaart gebracht.
Leerlingen komen, na inloggen met hun persoonlijke inlogcode, terecht in een beveiligde toetsomgeving. Twee cartoonfiguren leggen ze duidelijk uit hoe de toets werkt en wat er van ze verwacht wordt. De volgorde van de onderdelen kunnen ze, voor een gedeelte, zelf bepalen door er op aan te klikken. De verplichte onderdelen bij Taal zijn: Leesvaardigheid, taalverzorging, woordenschat en begrippenlijst. De optionele onderdelen zijn: luistervaardigheid en dictee.
Bij rekenen bestaat het aanbod uit vier verplichte onderdelen: getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden.
Het onderdeel Functioneren heeft de deelonderwerpen zelfconcept en werkhouding. De vragen worden gesteld in de vorm van stellingen waar de leerlingen hun eigen mening over dienen te geven. Bij zelfconcept gaan de vragen over het zelfbeeld van de leerlingen en hoe zij hun relatie tot anderen zien. Bij werkhouding wordt er ingegaan op verzorging van werk, de wil om te leren of presteren en het concentratievermogen. De antwoorden op deze vragen kunnen inzicht verschaffen in de sterke en minder sterke kanten die leerlingen hebben en die ze kunnen helpen of belemmeren in het voortgezet onderwijs. De uitslagen van dit onderdeel kunnen een deel uitmaken van de overdracht van een leerling naar zijn of haar nieuwe school.
Op de rapportages staan de scores van de deeltoetsen en de standaardscore die op een balk met schaal wordt weergegeven. Hierop staat ook het bereik van combinatie brugklassen waarvoor een advies voor wordt gegeven. Het scorerapport geeft het niveau van de leerling aan per domein (taal of rekenen), en per deeltoets. De totaalscores zijn een gemiddelde waarbij rekening wordt gehouden met de weging van de verschillende onderdelen. Tevens wordt aangegeven of de referentieniveaus behaald zijn. Ook wordt er een groepsrapportage geleverd en bij meerdere groepen 8, een schoolrapportage.
De ROUTE 8 eindtoets heeft een rustige en duidelijke vormgeving die niet afleidt van de toetsvragen. Bij het onderdeel rekenen bijvoorbeeld, worden afbeeldingen alleen gebruikt als ze noodzakelijk zijn voor het beantwoorden van de vraag. Tevens zijn uitgebreide contextvragen die een sterk beroep doen op begrijpend lezen niet aan de orde. Dit kan voor leerlingen met rekenproblemen of dyscalculie een groot voordeel zijn aangezien ze zich dan puur op het rekenprobleem kunnen concentreren en er geen onnodig beroep op het werkgeheugen gedaan wordt. Doordat de toets adaptief is, zijn de vragen voor leerlingen met dyscalculie niet te moeilijk, het programma past de vragen aan het niveau van de leerling vanzelf aan. Voor leerlingen met dyslexie kan de testbegeleider het programma ReadSpeaker activeren dat de teksten voorleest. De leerlingen kunnen zelf ook nog de lettergrootte aanpassen. Voor zowel leerlingen met dyslexie als dyscalculie is het ontbreken van een tijdslimiet een pré, ze kunnen in hun eigen tempo doorwerken zonder enige tijdsdruk.
Iedere leerling krijg een unieke toets op een eigen device, dus in zoverre is de toets al een individuele aangelegenheid. Voor sommige leerlingen kan het echter nuttig zijn om de toets op een plek te maken waar ze geen afleiding van anderen ondervinden. Denk hierbij aan leerlingen met ADHD of ASS.
Heeft uw school interesse in de ROUTE 8 eindtoets? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij informeren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden op uw school.
Neem contact op