Sinds 2014 worden reguliere basisscholen geacht passend onderwijs te bieden aan leerlingen. Dit houdt in dat er verwacht wordt dat er voldoende gedifferentieerd wordt om voor iedere leerling op een school een passend onderwijsaanbod te realiseren. Samenwerkingsverbanden spelen een rol in de realisatie hiervan. De aangesloten scholen, waaronder ook S(B)O scholen, dienen hun expertise en de gelden voor zorgleerlingen zo te verdelen dat het mogelijk blijft om zorgleerlingen binnen het reguliere onderwijssysteem te houden. Als dit echt niet mogelijk is dan is er altijd de uitwijkmogelijkheid naar S(B)O waar de expertise ‘hands-on’ aanwezig is. Aangezien alle leerlingen een eindtoets basisonderwijs dienen te maken, is het van belang om te zorgen dat ook leerlingen met speciale onderwijsbehoeften in zowel regulier onderwijs, SO en SBO, deze toets op een wijze kunnen maken die recht doet aan hun capaciteiten. De ROUTE 8 eindtoets, ontwikkeld door A-VISION, is geschikt voor zowel reguliere leerlingen als zorgleerlingen vanwege het adaptieve karakter van de toets. De vaardigheden van de leerlingen bepalen de vragen die ze voorgelegd krijgen. Dit resulteert in een passend aanbod voor iedere leerling zodat ze aan de ene kant niet overvraagd worden en hierdoor afgeleid of gedemotiveerd raken, en aan de andere kant voldoende worden uitgedaagd om een tandje bij te zetten. Het doel is de bovengrens van de leerlingen in kaart te brengen.
De eindtoetsen van de basisschool worden tussen 15 april en 15 mei afgenomen. Dit is na het advies van de basisschool zelf. Het maken van een eindtoets heeft als doel de cognitieve vaardigheden van de leerlingen nogmaals, middels een onafhankelijke toets, in beeld te brengen. Vaak corresponderen de resultaten goed met het eerder gegeven advies maar het gebeurt ook dat er een afwijkend advies uit de eindtoets komt. Wanneer dit advies lager is dan het schooladvies gebeurt er niets, wanneer het hoger is kan het advies worden bijgesteld. De ROUTE 8 eindtoets toetst buiten de cognitieve vaardigheden van de leerlingen, ook (facultatief) de functionele vaardigheden die verdeeld zijn in de onderdelen werkhouding en zelfconcept. De resultaten van dit onderdeel geven een inkijkje in het zelfbeeld en in de visie op school(werk) die een leerling heeft. Nuttige informatie die gebruikt kan worden bij het al dan niet aanpassen van een advies na het maken van de eindtoets. Ook kan de informatie gebruikt worden adviezen te geven om de voortgang op het voortgezet onderwijs te waarborgen.
De ROUTE 8 eindtoets wordt digitaal afgenomen en is dus per definitie een individuele afname. Door het adaptieve karakter van de toets is het meteen ook een unieke afname, aangepast op de leerling zelf. Leerlingen kunnen de toets in een groep(je) maken aangezien een ieder op een eigen device werkt. Voor leerlingen die extra zorgbehoeften hebben, denk hierbij aan ADHD, ASS of om andere redenen een hoge afleidbaarheid, kan een plek alleen uitkomst bieden. Ook is er dan meer mogelijkheid tot het geven van persoonlijke aandacht door de testbegeleider.
Aangezien het een digitale toets betreft is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met (opgeladen) devices die goed en stabiel neergezet kunnen worden
Ook is het belangrijk dat leerlingen niet afgeleid worden door de beelden op het device van een medeleerling
Een prikkelarme en rustige ruimte met voldoende licht en een goede licht- en luchtkwaliteit komt de resultaten ten goede
Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen gebruik maken van ReadSpeaker die de teksten en vragen voorleest. Deze functie kan eenvoudig door de testbegeleider worden geactiveerd. Ook is voor de leerlingen zelf mogelijk om het lettertype te vergroten zodat de teksten eenvoudiger te lezen worden. De leerlingen met dyscalculie maken dezelfde opgaven als de leerlingen zonder dyscalculie. Het is echter wel zo dat het adaptieve karakter van de ROUTE 8 ervoor zorgt dat deze leerlingen vragen krijgen die op hun eigen rekenniveau liggen. Hierdoor worden ze niet onnodig overvraagd. Er mag geen gebruik worden gemaakt van een rekenmachine of van rekenkaarten om overcompensatie tegen te gaan. Het gebruik hiervan kan leiden tot een niet representatieve score.
Bij het onderdeel rekenen kan het voor leerlingen met leerstoornissen een voordeel zijn dat de rekenvragen niet gepaard gaan met veel afbeeldingen of met uitgebreide teksten (ingewikkelde contextvragen). Hierdoor wordt er alleen een beroep gedaan op rekenvaardigheden en niet op een combinatie van verschillende vaardigheden.
Meer weten over de voordelen van de ROUTE 8 eindtoets? Neem dan vrijblijvend contact op en laat u nader informeren over de verschillende mogelijkheden.
Neem contact op