Aan het einde van de basisschool maken alle schoolverlaters een eindtoets. Deze eindtoets, die tussen 15 april en 15 mei afgenomen wordt, komt na het schooladvies van de basisschool. Het schooladvies van de basisschool blijft in principe het uitgangspunt en de eindtoets is een onafhankelijk tweede meetinstrument. Aan de hand van de uitslag van deze eindtoets kan het advies nog naar boven worden gecorrigeerd mocht daar aanleiding voor zijn. Het advies naar beneden bijstellen mag een basisschool niet. Toch wordt een eindtoets door sommige leerlingen nog als belastend, spannend ervaren. Zeker bij leerlingen die moeite hebben met de leerstof kan een eindtoets demotiverend werken omdat ze bij een flink deel van de vragen niet tot een goed antwoord kunnen komen.
Om dit probleem op te lossen en meer maatwerk te leveren heeft A-VISION een toets ontwikkeld die voor iedere leerling uniek is. Deze eindtoets, de ROUTE 8 eindtoets, is een adaptieve, digitale toets die ervoor zorgt dat leerlingen op hun eigen niveau door de toetsvragen gaan. De ROUTE 8 eindtoets is erkend door het ministerie als eindtoets en kan dus in plaats van bijvoorbeeld de Centrale Eindtoets afgenomen worden.
De vaardigheden van de leerling staan centraal en de moeilijkheidsgraad van de vragen wordt per vraag aangepast aan de vaardigheden van de leerling. Dit systeem zorgt er bij zowel de zwakkere als de sterkere leerlingen voor dat zij op het juiste niveau worden uitgedaagd. Op deze wijze wordt duidelijk wat leerlingen wél weten, in plaats van wat ze níét weten. Voor leerlingen die een lager vaardigheidsniveau hebben, heeft deze manier van toetsen het voordeel dat ze niet gedemotiveerd raken door de vele te moeilijke opgaven. Demotivatie kan leiden tot een lagere score op toetsen dan nodig is en geeft een onjuist beeld. Voor leerlingen met een hoger vaardigheidsniveau blijven de opgaven uitdagend en vragen een extra inspanning. Er is een minimum aantal vragen dat beantwoord moet worden. Hierna bepaalt het programma per onderdeel hoeveel vragen nodig zijn om een betrouwbare score te verkrijgen. Niet iedere leerling krijgt zodoende hetzelfde aantal vragen.
Een ander verschil met de Centrale Eindtoets is het onderdeel ‘Functioneren’ bij de ROUTE 8 eindtoets. Bij dit optionele onderdeel worden aan leerlingen vragen voorgelegd over de onderwerpen werkhouding en zelfconcept. Hierbij wordt gevraagd naar de mening van de leerlingen aan de hand van stellingen. De resultaten van dit onderdeel geven de leerling zelfinzicht. Hier kan rekening mee gehouden worden en op ingespeeld worden in het voortgezet onderwijs.
waarbij leerlingen op hun eigen tempo, zonder tijdsdruk, de toets kunnen maken. In principe duurt de toets gemiddeld één dagdeel maar het is prima mogelijk om de onderdelen te verdelen over meerdere dagen aangezien de resultaten digitaal opgeslagen worden en de toets eenvoudigweg weer hervat kan worden. De professionele testbegeleiders kunnen de leerlingen in real time volgen via hun eigen account en eventueel ondersteuning bieden.
Geïnteresseerd in de digitale, adaptieve ROUTE 8 eindtoets? Neem dan contact op en laat u, geheel vrijblijvend, informeren over de mogelijkheden.
Neem contact op