De basisschool volgt de resultaten van uw kind gedurende de gehele schoolperiode. De resultaten van de toetsen worden opgeslagen in het leerlingvolgsysteem en worden met u gedeeld middels de rapporten. Ook de observaties van de verschillende leerkrachten horen bij deze uitgebreide dossiers. In de bovenbouw wordt het voor alle partijen spannend want dan wordt er toegewerkt naar een advies voor het voortgezet onderwijs. Over het algemeen zal dit advies niet als een verrassing komen maar er zijn ook situaties mogelijk waarin ouders een ander beeld hebben van de mogelijkheden van een kind dan de school. Het advies van de school over welke vorm van voortgezet onderwijs geschikt is voor uw kind, is in principe leidend. Echter, er volgt nog een verplichte eindtoets en de resultaten daarvan worden, bij een hogere score dan van te voren verwacht, wel meegenomen in het definitieve advies. In feite biedt de eindtoets u een ‘second opinion’ aangezien deze toets onafhankelijk en objectief meet wat uw kind kan. Veel scholen werken met de Centrale Eindtoets, maar er zijn meerdere, door het ministerie toegestane, toetsen om uit te kiezen. De ROUTE 8 is zo’n eindtoets.
De ROUTE 8 eindtoets is een adaptieve toets die digitaal afgenomen wordt. Uw kind logt met een persoonlijke inlogcode in, krijgt uitleg over de toets en kan vervolgens (gedeeltelijk) zelf de volgorde van de onderdelen bepalen. Het adaptieve karakter van de toets garandeert dat iedere toets uniek is en past bij de vaardigheden die uw kind bezit. Het niveau van de vragen wordt aangepast op basis van de antwoorden op vorige vragen wat ervoor zorgt dat de toets weliswaar uitdagend blijft, maar niet gaat frustreren door een serie te moeilijke vragen. Het doel is het zoeken naar de bovengrens van het kunnen van uw kind. Dit is ook de visie van A-VISION, de ontwikkelaar van de ROUTE 8 eindtoets, uitdagen maar niet overbelasten en een unieke toets voor ieder uniek kind.
De toets bestaat uit twee onderdelen, taal en rekenen. Bij taal worden de deelonderwerpen leesvaardigheid, woordenschat, taalverzorging (spelling) en begrippenlijst(zinsontleding en woordbenoemen) getoetst. Daarnaast is het mogelijk om luistervaardigheid en dictee toe te voegen als optionele mogelijkheden. Bij rekenen worden de onderdelen getallen (hoofdrekenen en getalinzicht), verhoudingen (breuken en procenten), meten en meetkunde en verbanden (grafieken en tabellen) getoetst. De opgaven bij rekenen toetsen primair het rekenen zelf en zijn niet voorzien van overbodige afbeeldingen die afleidend kunnen werken. Ook wordt er bij rekenen geen beroep gedaan op begrijpend lezen met ingewikkelde contextvragen.
Een aanvullend, facultatief, onderdeel van de ROUTE 8 eindtoets is het onderdeel Functioneren waarbij er vragen worden gesteld over werkhouding en zelfconcept. Bij dit onderdeel is ‘goed’ of ‘fout’ niet aan de orde, het gaat over de beleving van uw kind. De vragen kunnen gaan over hoe uw kind aankijkt tegen schoolwerk, hoeveel zin hij of zij heeft om extra werk te doen, hoe het staat met zijn of haar welbevinden binnen de school en hoe de relatie met medeleerlingen of leerkrachten aanvoelt. Met de uitslag van de onderdeel kan worden bekeken wat de aandachtspunten zijn in het voortgezet onderwijs en of daar eventueel ondersteuning benodigd zal zijn van u of van de school zelf.
De ROUTE 8 eindtoets meet de taal- en rekenniveaus van uw kind en vertaalt die naar een advies voor het voortgezet onderwijs. Tevens worden bij de rapportering aangegeven of de referentieniveaus behaald zijn. Referentieniveaus geven het niveau aan dat een leerling op een bepaald moment zou moeten behalen. Voor de basisschool gaat het om F1 (fundamenteel-niveau 1) en S1 (streefniveau 1).
Een ROUTE 8 toets is een individuele afname die een unieke toets voor ieder kind garandeert. Meerdere kinderen bij elkaar zetten is daarom geen probleem zolang ze geen hinder van elkaar ondervinden. In sommige gevallen is het raadzaam om een kind toch apart te laten werken. Dit kan het geval zijn bij een sterk verhoogde afleidbaarheid wat de toetsresultaten zou kunnen beïnvloeden. De testbegeleider, die ruime ervaring heeft met leerlingen met leerlingen met leerproblemen heeft een eigen account en kan het maken van de toets van de kinderen ‘live’ volgen. Ook kan de professionele testbegeleider ondersteuning bieden wanneer dit noodzakelijk is. Als uw kind dyslexie heeft dan kan de ReadSpeaker geactiveerd worden. Hiermee worden de teksten voorgelezen. Ook kan uw kind zelf de lettergrootte aanpassen. De ROUTE 8 toets duurt in principe niet meer dan één dagdeel. Daarnaast is er geen tijdslimiet en kan de toets eventueel verdeeld worden over meerdere momenten, iets wat ook voor kinderen met dyscalculie een voordeel is.
Voor het afnemen van de ROUTE 8 eindtoets is een opgeladen device nodig en een geschikte werkplek om die op te plaatsen. Om te garanderen dat leerlingen niet door elkaar worden afgeleid is het belangrijk dat er enige ruimte tussen de kinderen zit zodat hun blik niet wordt getrokken naar beelden op het device van een ander kind. Rust en een ruimte met weinig visuele prikkels houdt de focus op de toets en werken op een plek waar een prettige lichtval is, en een goede luchtkwaliteit komt de concentratie ten goede.
Wilt u voor uw kind graag meer weten over de ROUTE 8 eindtoets? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij informeren u er graag over.
Neem contact op